Inflaation dramaattinen kiihtyminen on vahvin nousujohteinen tapaus Bitcoinille, kryptovaluutalle, joka toimii turvallisimpana vakuutuksena keskuspankkien määrällisen keventämisen ohjelmien ja hallituksen triljoonien dollarien arvoisten elvytyspakettien aiheuttamaa kuluttajahintojen mahdollista nousua ja fiat-arvojen devalvaatiota vastaan.

Tiistaina Bitcoin kohtasi kuitenkin vastatuulta, kun se yritti jatkaa vuoden kestänyttä nousuralliaan ylöspäin. Kryptovaluutta luisui Jerome Powellin kongressille antaman lausunnon keskellä, jossa Federal Reserven puheenjohtaja korosti, että 1,9 biljoonan dollarin elvytyspaketti ei johda ei-toivottuun inflaatiopiikkiin.

„Saatamme nähdä jonkin verran hintojen nousupaineita. Paras näkemyksemme on, että vaikutus inflaatioon ei ole erityisen suuri eikä pysyvä“, Powell sanoi lainsäätäjille.

BITCOIN…

…kävi kauppaa hieman alle 56 000 dollarissa ennen Powellin lausuntoa. Kryptovaluutta joutui kuitenkin paineen alle kuvernöörin inflaatiota koskevien kommenttien jälkeen, mikä viittaa lyhytaikaiseen hermostuneisuuteen niiden kauppiaiden keskuudessa, jotka perustivat nousuteoriansa korkeampaan inflaatioon.

Tämä johtuu Immediate Edge keskeisistä ominaisuuksista. Kryptovaluutan tarjonta on rajoitettu 21 miljoonaan tokeniin, ja se puolitetaan joka neljäs vuosi sen lähdekoodissa olevan ennalta ohjelmoidun algoritmin vuoksi.

Tämä tekee Bitcoinista todistettavasti niukemman kuin kulta, joka on sen tärkein kilpailija turvasatamamarkkinoilla, ja Yhdysvaltain dollari, joka on maailmanlaajuinen arvovaluutta ja joka heikkeni noin 12 prosenttia maaliskuun 2020 huippulukemastaan vastauksena Yhdysvaltain keskuspankin erittäin löysään rahapolitiikkaan ja Yhdysvaltain hallituksen triljoonien dollareiden arvoisiin elvytyspaketteihin.

BTC/USD nousi samana aikana yli 600 prosenttia. Samaan aikaan parin nousu osui myös 10 vuoden breakeven-inflaatioasteen piikkiin – 0,63 prosentista maaliskuussa 2020 2,29 prosenttiin 23. maaliskuuta 2021. Lukema ylitti Fedin 2 prosentin inflaatiotavoitteen, jossa se purkaa löysää rahapolitiikkaansa nostamalla ohjauskorkoja.

Viime viikolla Fedin virkamiehet totesivat kuukausittaisen poliittisen kokouksensa päätteeksi, että he sietävät korkotason olevan lähellä nollaa vuoteen 2024 asti. Tämä yhdistettynä Powellin sitoutumiseen inflaation hillitsemiseen osoitti, että dramaattisten kuluttajahintapiikkien todennäköisyys on pienempi, mikä saattaa vahvistaa Yhdysvaltain dollaria ja vähentää bitcoinin halukkuutta sijoittajien keskuudessa Yhdysvalloissa.

ERIÄVÄT MIELIPITEET

Stock-to-Flow-mallin luoja, joka tunnetaan salanimellä PlanB, viittasi Euroopan keskuspankin lainaukseen. Siinä sanottiin, että keskuspankeilla on tilaa laajentaa omaisuuserien osto-ohjelmiaan (eli lisää määrällistä keventämistä), koska niiden inflaatiovauhti on jo nyt liian alhainen.

„Se tarkoittaa lisää pandemisia hätäosto-ohjelmia“, totesi PlanB. „Tämä on hyvä Bitcoinille.“

Analyytikko odottaa kryptovaluutan saavuttavan 100 000-288 000 dollaria vuonna 2021. Muut inflaatiosta kärsivät maat (lue Turkki) voivat myös lisätä Bitcoinin maailmanlaajuista kysyntää sen vähenevää tarjontaa vastaan.